
Kärt barn har många namn och denna klassiska småkaka är inget undantag - här är den döpt till Kollegans kolasnittar eftersom jag fick receptet av min kollega Irene.
Receptet är busenkelt och går att snabbt att göra eftersom du skär dem i bitar efter de varit i ugnen.
Kolasnittar (ca 40 st)
Ingredienser
- 100 gr rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 msk ljus sirap
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Gör så här
- Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap.
- Blanda mjöl och bakpulver innan du tillsätter det och arbetar ihop degen.
- Rulla ut degen till fingertjocka längder och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Längderna kommer smälta ut lite så lämna lite utrymme mellan. Receptet fyller 1-1,5 plåt.
- Platta till längden med en gaffel för att få det klassiska mönstret.
- Grädda i mitten av ugnen på svag värme, 175 grader, ca 12-15 minuter.
- Sega kakor ska vara ljusa, om du föredrar knäckiga kakar låter du dem få någon minut extra, men fortfarande utan att bli bruna.
- Skär längderna i sneda bitar medan de ännu är varma.
Tips | Kakorna går utmärkt att frysa - perfekt att plocka fram till fikan då de tinar fort.