Efterrätt är en perfekt avslutning på en middag i goda vänners sällskap. Och vaniljpannacotta är den ultimata efterrätten!
Kan förberedas / kan varieras / enkel att göra
Detta recept ger en väldigt god vaniljpannacotta i rätt konsistens (inte för fast och inte lös). Jag tycker det är vackert att servera i små genomskinliga glas med säsongens bär.

Vaniljpannacotta med ljumna björnbär
4-6 portioner
Ingredienser
- 4 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång
- 0,5 dl socker
- 1,5 gelatinblad
- Björnbär + råsocker (hallon blir också gott!)
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ut vaniljkornen. Koka upp grädden med vaniljstång, vaniljkorn och socker.
- Ta av grädden från plattan. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg sedan ner dem i den varma grädden. Blanda noga – gelatinet ska smälta och fördelas i grädden.
- Häll upp grädden i portionsformar.
- Ställ in formarna i kylskåpet tills de har stelnat, gärna över natten (med plastfolie över) men det går även bra att göra på morgonen och ätas på kvällen.
- När det är dags att servera tar du björnbär + lite råsocker som du värmer i kastrull. Låt svalna lite innan du häller över pannacottan – serveras direkt.
Tips – dekorera med något grönt som är ätbart, tex myntablad eller basilikablad
Fråga:
Vilken är din favoritefterrätt? Även om jag älskar vaniljpannacotta och det går att variera så är jag alltid på jakt efter nya goda saker att testa.