Ingefärashot med citron och honung

 

Varning!

Stor risk att bli beroende av denna otroligt fräscha, och enligt många källor extremt nyttiga, shot. Den är rivigt bitig av den färska ingefäran, fräsch av citron och honungen rundar av smaken. Gott!

Alla tre nämnda ingredienser är “superlivsmedel” som helt enkelt är nyttigare än andra och bra för dig på massor av sätt. Googla om du vill veta mer.

Jag har gjort 3-4 omgångar och alla har skiljt sig lite åt. Dels beror det på att ingefäran kan vara olika stark och dels på att citronerna är olika stora.

Vissa recept på nätet innehåller ytterligare två superlivsmedel: kanel och gurkmeja. Det har jag testat – fy för den vad äckligt det var! Om du verkligen gillar kanel kan du prova att lägga i 1 tsk kanel, men jag hade väntat tills du provat några gånger med nedanstående recept.

Enkelt är min melodi så här kommer mitt recept på ingefära-shot med citron och honung.

Ingredienser

ca 1 liter, går utmärkt att dubbla

  • 1 liter vatten
  • 200 gram färsk ingefära
  • 2 citroner
  • 1/2 dl flytande honung

Så här gör du

  1. Värm vattnet till 60 grader, använd gärna termometer. Nyttigheterna hos ingefära, citron och honung “dör” när vattnet är för varmt så håll koll att det inte är för varmt.
  2. Hacka ingefäran i små bitar, skalet kan vara kvar. Eller så kan du riva den.
  3. Ta bort vattnet från värmen, lägg i ingefäran, låt stå under lock och dra ca 30 min. Ju längre det drar desto starkare blir det. Om du vill ha det starkare så kan du hålla temperaturen på 60 grader, då räcker det med 20 min.
  4. Sila bort ingefäran från vattnet i ett durkslag eller en sil.
  5. Pressa citronerna och häll saften i vattnet.
  6. Häll i honungen i vattnet, rör runt så honungen smälter.
  7. Häll upp på en flaska. Förvara i kylen.
  8. Skaka innan du häller upp och drick iskall!

Hoppas du blir såld som jag – jag kan fuska och dricka en shot på kvällen också. Klart nyttigare än choklad! 

Taggar: Ingefärashot, Shot, citron, ingefära;

Fröknäcke - mjölkfria samt med eller utan gluten

  

 

Fröknäcke är så gott att jag kan börja dregla vid tanken!

När jag upptäckte att de är väldigt enkla att göra fick jag nästan hålla tillbaka några glädjetårar 

Ingredienser

  • 0,5 dl linfrön, hela
  • 0,5 dl skalade sesamfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,75 dl solroskärnor
  • 1 dl vetemjöl, alt majsmjöl/dinkelmjöl/fiberhusk
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja, alt olivolja
  • 1 dl hett vatten

 

  • havssalt,  och ev vallmofrön

Gör så här

  1.  Blanda alla ingredienser, låt stå 15 min så det blir lite klibbigt.
  2. Lägg på ett bakplåtspapper och tryck ut lite. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut tunt – blir lagom till en plåt.
  3. Strö över havssalt och ev vallmofrön. Tryck gärna ner lite försiktigt i smeten.
  4. Ca 60 min i mitten av ugnen på 150 grader.
  5. Skär upp direkt när du tar ut ur ugnen, eller vänta tills svalnat om du hellre vill bryta brödet i lagom bitar.
  6. Förvara torrt.

Njut!

Själv äter jag ett knäcke med smör och ost varje morgon… Och till goda ostar till helgen. Och som snacks istället för chips.

Taggar: Fröknäcke, Mjölkfritt, glutenfri;

Taco-krydda till köttfärs eller kyckling

 

 
 
 
 
 

Många äter tacos på fredagar – impa med att göra egen krydda. Det är löjligt enkelt men det behöver inte resten av världen veta…

Gör så här

  1. Blanda kryddorna
  2. Klart att använda

Jag sa ju att det är löjligt enkelt! Nedan hittar du ingredienserna. Räcker till 500 gram köttfärs eller kyckling.

Ingredienser

  • 2 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver, gärna rökt
  • 1,5 tsk spiskummin
  • 2 tsk torkad oregano, finfördela genom att gnugga lite i händerna
  • 0,5 tsk koriander, torkad
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk råsocker. Mörkare socker har mer smak men socker som socker går bra.
  • Nymald svartpeppar

Jag brukar göra dubbelsats och spara hälften till nästa gång i en lufttät burk. Tänk på att kryddor tappar smak över tiden så det lönar sig inte att göra för stor sats.

Variation

Välj ancho chili för en rökigare smak, tex när du har kyckling, för att få lite omväxling.

 

Taggar: krydda, taco, taco-krydda;