Åkerströmskans vinglögg

 


Detta är en favoritglögg och självklart ska den upp på bloggen så receptet enkelt kan delas med alla som smakat den... 😉

Receptet har jag fått av min fina kollega, som fått det av sina föräldrar, som fått det av… Ni fattar. Enligt en anteckning på receptet har det anor från 1870. Snajsigt! En annan fin detalj är att den är snabb och enkel att göra: blanda, låt stå över natten och värm upp.

TIPS Detta är en väldigt snygg gå-bort-present i juletid: lägg vodka och kryddor i en fin burk & blanda  socker och vanilj i en cellofanpåse. Ett snyggt band och det är klart!

Ingredienser

  • 4-5 bitar hel kanel
  • 20 st kryddnejlikor (ca 1,5 gram)
  • 1 rågad tsk kardemummakärnor
  • 0,5 pommeransskal
  • 1 liten bit ingefära (ca 1,5 cm, skalad)
  • 1 dl vodka eller renat
  • 1 flaska (billigt) rödvin
  • 2-3 dl socker - smaka av!
  • 1 tsk vaniljsocker - smaka av! 

Dag 1

  1. Bryt kanelen i mindre bitar, jag använder morteln.
  2. Använd morteln för att krossa kardemummakärnorna och kryddnejlikorna.
  3. Lägg kanel, krossad kryddnejlika, krossad kardemumma, pommeransskal, en liten bit skalad ingefära i en glasburk med lock tillsammans med spriten. Låt stå över natten.

Dag 2

  1. Sila bort kryddorna i ett finmaskigt metallfilter.
  2. Blanda sprit, socker och rödvin i en kastrull. OBS Hur mycket socker du behöver beror på vilket vin du använder och vad du tycker är gott. Lägg i hälften och sedan smakar du innan du häller i lite till. Upprepa tills du är nöjd. 
  3. Låt sjuda, ej koka, en stund och rör runt ordentligt så sockret har löst upp ordentligt.

Servera varm med tex skållade mandlar och russin. Njut!

TIPS - Prova med olika viner och testa hur mycket socker och vanilj som är gott, det skiljer sig åt från vin till vin. 

 

En mer klassisk glögg är Dunderglöggen – den ska stå och jäsa i fyra veckor innan den är klar. Den är värd att vänta på men helt annorlunda än Åkerströmskans glögg.

Taggar: Glögg, Jul, Vinglögg, Åkerströmskans vinglögg;

Kommentera inlägget här :