Æbleskiver - runda danska munkar

 

Om du någon gång varit i Danmark i juletid så har du förmodligen stött på danska æbleskiver. De görs av en pannkaksliknande smet i ett stekjärn med "hål" i. De är makalöst goda och du kan fylla /äta dem med sylt, socker, mos, nutella - vad nu din favorit kan tänkas vara. 

Har du turen att äga ett järn att steka dessa i så plocka genast fram det och vispa ihop nedanstående för en riktigt smarrig fika. Eller frukost. Eller lunch. Eller middag. 😁
 
Ingredienser
  • 250 g vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
  • rivet skal från 1 ekologisk citron
  • 4 dl filmjölk (kan ersättas med annan "sur" mjölkprodukt, inte mjölk)
  • 100 g smält smör
  • 3 ägg
  • 1 msk socker
Gör så här
  1. Smält smör och låt svalna
  2. Dela äggen, separera äggen och lägg äggvita och äggula i var sin skål 
  3. Vispa socker och äggvitor luftigt och styvt
  4. Blanda ihop äggulor, mjöl, salt, bikarbonat och vaniljsocker
  5. Använd elvisp och häll i filmjölken tills smeten är slät och fin
  6. Vispa ner det smälta smöret i smeten
  7. Vänd nu försiktigt ned de hårt vispade äggvitorna i smeten
  8. Lägg lite smör i pannan innan du börjar steka
  9. Fyll hålen i æbleskivepannan till ¾ med smet. Stek på medelvärme 
  10. När kanterna har stelnat kan du vända dem, använd tex en blompinne, och låta sista smeten rinna ut så den blir rund
  11. De är klara när de har fin färg och smeten har stelnat helt.
 
Pudra över florsocker och ät med valfritt tillbehöver - njut! 
 
 
TIPS Har du inget munkjärn? Du hittar dem ibland på loppisar och har du bråttom så har Skeppshult nytillverkade. 
 
Receptet är baserat på detta och detta recept samt efterforskning på google och egen erfarenhet. 
Taggar: Barnvänlig;

Kommentera inlägget här :