Åkerströmskans vinglögg

 


Detta är en favoritglögg och självklart ska den upp på bloggen så receptet enkelt kan delas med alla som smakat den... 😉

Receptet har jag fått av min fina kollega, som fått det av sina föräldrar, som fått det av… Ni fattar. Enligt en anteckning på receptet har det anor från 1870. Snajsigt! En annan fin detalj är att den är snabb och enkel att göra: blanda, låt stå över natten och värm upp.

TIPS Detta är en väldigt snygg gå-bort-present i juletid: lägg vodka och kryddor i en fin burk & blanda  socker och vanilj i en cellofanpåse. Ett snyggt band och det är klart!

Ingredienser

  • 4-5 bitar hel kanel
  • 20 st kryddnejlikor (ca 1,5 gram)
  • 1 rågad tsk kardemummakärnor
  • 0,5 pommeransskal
  • 1 liten bit ingefära (ca 1,5 cm, skalad)
  • 1 dl vodka eller renat
  • 1 flaska (billigt) rödvin
  • 2-3 dl socker - smaka av!
  • 1 tsk vaniljsocker - smaka av! 

Dag 1

  1. Bryt kanelen i mindre bitar, jag använder morteln.
  2. Använd morteln för att krossa kardemummakärnorna och kryddnejlikorna.
  3. Lägg kanel, krossad kryddnejlika, krossad kardemumma, pommeransskal, en liten bit skalad ingefära i en glasburk med lock tillsammans med spriten. Låt stå över natten.

Dag 2

  1. Sila bort kryddorna i ett finmaskigt metallfilter.
  2. Blanda sprit, socker och rödvin i en kastrull. OBS Hur mycket socker du behöver beror på vilket vin du använder och vad du tycker är gott. Lägg i hälften och sedan smakar du innan du häller i lite till. Upprepa tills du är nöjd. 
  3. Låt sjuda, ej koka, en stund och rör runt ordentligt så sockret har löst upp ordentligt.

Servera varm med tex skållade mandlar och russin. Njut!

TIPS - Prova med olika viner och testa hur mycket socker och vanilj som är gott, det skiljer sig åt från vin till vin. 

 

En mer klassisk glögg är Dunderglöggen – den ska stå och jäsa i fyra veckor innan den är klar. Den är värd att vänta på men helt annorlunda än Åkerströmskans glögg.

Taggar: Glögg, Jul, Vinglögg, Åkerströmskans vinglögg;

Dunderglögg - egen glögg på 4 veckor

 
 


Varning för tidig julstämning!

Gillar du glögg? Det är dunderenkelt att göra egen. 

Gör den idag och du kan redan imorgon känna en härlig doft sprida sig hemma. Den är klar att dricka i början av december!

Jag har gjort den några år nu och den blir en lika stor succé varje år!  Det mesta dricker vi upp själva, en del ger vi bort i fina flaskor och några flaskor sparar vi till året efter (minst lika god efter att ha stått till sig ett år!).

Receptet heter Dunderglögg och jag hittade det på Göteborgspostens hemsida

Ingredienser

  • 5 liter svagdricka
  • 5 skivade råa potatisar (skalade)
  • 1 paket färsk jäst (50 g) – jag har använt osötad
  • 1 påse hela nejlikor
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 1 bit färsk ingefära, ca 5 cm – skalad, delad i mindre bitar
  • 1 kanelstång
  • 250 g russin (ett paket), gärna ekologisk 
  • 2,5 kg socker

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en väl rengjord 10-liters hink. Täck hinken med plastfolie som du gör små hål i. Jag tejpar folien med papperstejp runt och gör hål med potatisstickan. Låt stå i minst 3 veckor, gärna 6, i rumstemperatur (vår står i ett köksskåp). När den är klar tappar du upp den på rena flaskor med hjälp av en hävert. Du vill inte ha med bottensatsen så ta det nätt.

Glöggen dricks varm, servera med mandel och russin i.  

Bra att veta!

  • Olämplig för barn! Eftersom glöggen står och jäser bildas alkohol – den är alltså inte alkoholfri.
  • Kryddor och russin ger smak – mängden är inte så noga. 
  • När satsen jäser så sprider sig en doft av glögg. Vill du inte njuta av juldofter innan advent så får du ställa hinken där du inte känner doften. 
  • Flytta helst inte runt på hinken, den jäser och sköter sig själv men behöver lugn och ro precis som en deg. Den ska stå torrt och inte för varmt eller för kallt.  
 

Kan det bli enklare?!

 

Taggar: Dunderglögg, Glögg, Jul;

Barnfamiljens goda fuskversion av Shepard's Pie

 
 
 
Detta är en försvenskad version av den engelska klassikern Shepard's Pie. Ett varningens ord - den är galet god. 
 
4 portioner
 
Ingredienser
Köttfärs
Blandfärs, ca 800 g
En morot
En palsternacka
4 msk Worchestershiresås
2 msk japansk soja
2 droppar tabasco
salt och peppar
 
Potatismos
1 kg mjölig potatis
1,5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl potatisvatten 
50-100 g smör
1 äggula (gärna rumsvarmt)
150 g riven smakrik ost (tex präst, cheddar, västerbotten)
Salt
Salt och peppar
 
Lite riven ost på toppen
 
Gör så här
Skala och dela potatisen i mindre bitar, storleken spelar ingen roll - det är för att potatisen snabbare ska bli klar. Häll på vatten så det täcker potatisen. Salta potatisvattnet, det är ok att salta lite mer än vanligt, då behöver du inte salta lika mycket sen. Koka tills potatisen är mjuk, ca 15 min. 
 
Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. 
 
Skala och riv morot och palsternacka grovt. Har du inget av det hemma går det bra med en annan rotfrukt tex rotselleri, eller utan. Rotfrukten ger en fylligare smak till färsen. Stek några minuter på medelvärme i olja eller smör. 
 
Lägg i blandfärsen och stek tills den är helt genomstekt. 
Blanda ner kryddorna: sås, soja, tabasco och smaka av med salt och peppar. 
Låt köttfärsen stå på låg värme medan du gör potatismosen. 
 
När potatisen är kokt så spara 1 dl potatisvatten när du häller av den. 
VIKTIGT - för att få ett bra och fluffigt potatismos ska du inte vispa det för länge. Börja därför med att mosa potatisen med vispen, lägg i smöret och låt det smälta innan du häller på potatisvatten, grädde och äggula - vispa ihop. Lägg i den rivna osten och rör försiktigt ner i moset. Smaka av med salt och peppar vid behov. 
 
Smörj en ugnsfast form och lägg i köttfärsen jämnt fördelat. Skeda på potatismoset över hela formen, avsluta med lite riven ost på toppen (ger fin färg). 
 
Ställ in mitt i ugnen ca 20 min eller tills det fått lite färg. Om du inte ska äta pajen direkt, tänk på att du måste ha maten i ugnen längre om du ställer in den kall. 
 
 
Servera med en sallad och njut av de stående ovationerna! 
 
 
Tips - Om du inte använder all färs går det utmärkt att frysa den. Hälften räcker egentligen - beroende på hur hungrig familj du har. 
Taggar: Enkel mat, Köttfärs, Potatis, Shepard's Pie;