Barnfamiljens goda fuskversion av Shepard's Pie

 
 
 
Detta är en försvenskad version av den engelska klassikern Shepard's Pie. Ett varningens ord - den är galet god. 
 
4 portioner
 
Ingredienser
Köttfärs
Blandfärs, ca 800 g
En morot
En palsternacka
4 msk Worchestershiresås
2 msk japansk soja
2 droppar tabasco
salt och peppar
 
Potatismos
1 kg mjölig potatis
1,5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl potatisvatten 
50-100 g smör
1 äggula (gärna rumsvarmt)
150 g riven smakrik ost (tex präst, cheddar, västerbotten)
Salt
Salt och peppar
 
Lite riven ost på toppen
 
Gör så här
Skala och dela potatisen i mindre bitar, storleken spelar ingen roll - det är för att potatisen snabbare ska bli klar. Häll på vatten så det täcker potatisen. Salta potatisvattnet, det är ok att salta lite mer än vanligt, då behöver du inte salta lika mycket sen. Koka tills potatisen är mjuk, ca 15 min. 
 
Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. 
 
Skala och riv morot och palsternacka grovt. Har du inget av det hemma går det bra med en annan rotfrukt tex rotselleri, eller utan. Rotfrukten ger en fylligare smak till färsen. Stek några minuter på medelvärme i olja eller smör. 
 
Lägg i blandfärsen och stek tills den är helt genomstekt. 
Blanda ner kryddorna: sås, soja, tabasco och smaka av med salt och peppar. 
Låt köttfärsen stå på låg värme medan du gör potatismosen. 
 
När potatisen är kokt så spara 1 dl potatisvatten när du häller av den. 
VIKTIGT - för att få ett bra och fluffigt potatismos ska du inte vispa det för länge. Börja därför med att mosa potatisen med vispen, lägg i smöret och låt det smälta innan du häller på potatisvatten, grädde och äggula - vispa ihop. Lägg i den rivna osten och rör försiktigt ner i moset. Smaka av med salt och peppar vid behov. 
 
Smörj en ugnsfast form och lägg i köttfärsen jämnt fördelat. Skeda på potatismoset över hela formen, avsluta med lite riven ost på toppen (ger fin färg). 
 
Ställ in mitt i ugnen ca 20 min eller tills det fått lite färg. Om du inte ska äta pajen direkt, tänk på att du måste ha maten i ugnen längre om du ställer in den kall. 
 
 
Servera med en sallad och njut av de stående ovationerna! 
 
 
Tips - Om du inte använder all färs går det utmärkt att frysa den. Hälften räcker egentligen - beroende på hur hungrig familj du har. 
Taggar: Enkel mat, Köttfärs, Potatis, Shepard's Pie;

Kommentera inlägget här :