Dunderglögg - egen glögg på 4 veckor

 
 


Varning för tidig julstämning!

Gillar du glögg? Det är dunderenkelt att göra egen. 

Gör den idag och du kan redan imorgon känna en härlig doft sprida sig hemma. Den är klar att dricka i början av december!

Jag har gjort den några år nu och den blir en lika stor succé varje år!  Det mesta dricker vi upp själva, en del ger vi bort i fina flaskor och några flaskor sparar vi till året efter (minst lika god efter att ha stått till sig ett år!).

Receptet heter Dunderglögg och jag hittade det på Göteborgspostens hemsida

Ingredienser

  • 5 liter svagdricka
  • 5 skivade råa potatisar (skalade)
  • 1 paket färsk jäst (50 g) – jag har använt osötad
  • 1 påse hela nejlikor
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 1 bit färsk ingefära, ca 5 cm – skalad, delad i mindre bitar
  • 1 kanelstång
  • 250 g russin (ett paket), gärna ekologisk 
  • 2,5 kg socker

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en väl rengjord 10-liters hink. Täck hinken med plastfolie som du gör små hål i. Jag tejpar folien med papperstejp runt och gör hål med potatisstickan. Låt stå i minst 3 veckor, gärna 6, i rumstemperatur (vår står i ett köksskåp). När den är klar tappar du upp den på rena flaskor med hjälp av en hävert. Du vill inte ha med bottensatsen så ta det nätt.

Glöggen dricks varm, servera med mandel och russin i.  

Bra att veta!

  • Olämplig för barn! Eftersom glöggen står och jäser bildas alkohol – den är alltså inte alkoholfri.
  • Kryddor och russin ger smak – mängden är inte så noga. 
  • När satsen jäser så sprider sig en doft av glögg. Vill du inte njuta av juldofter innan advent så får du ställa hinken där du inte känner doften. 
  • Flytta helst inte runt på hinken, den jäser och sköter sig själv men behöver lugn och ro precis som en deg. Den ska stå torrt och inte för varmt eller för kallt.  
 

Kan det bli enklare?!

 

Taggar: Dunderglögg, Glögg, Jul;

Kommentera inlägget här :