Mumsiga havrekakor

 

Är helt klart galen i kakor för tillfället - kan det vara pga att hösten börjar smyga sig på?! 

Dessa havrekakor är mmmmmmums, de kommer försvinna i ett nafs. Om du mot förmodan får några kvar kan de frysas. 
 
Receptet är en variant av dessa havrekakor med russin.
 
Ingredienser
  • 200 g rumstemperat smör
  • 2,5 dl råsocker/rörsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1,5 + 3 dl havregryn
Gör så här
Blanda smör och socker. 
Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Rör ner i smöret och blanda ordentligt. 
Kör 1,5 dl havregryn i mixern så det blir mer mjöl än gryn. Blanda ner det och vanliga havregryn i smeten och blanda. Om du inte orkar/kan mixa så går det bra med 4,5 dl gryn. 

Gör 36 små runda bollar, det blir 3 bakpappersklädda plåtar med 12 kakor. Du ska inte platta ut bollarna, de smälter ut på plåten. 

Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 12 min. De behöver inte få färg. 

 
Tips - Använd vågen så får du lika stora kakor som blir klara samtidigt i ugnen. 
Taggar: Havregryn, Havrekakor, Kakor;

Pasta med salsiccia - snabblagad favorit

 
Den här pastan är galet god. Hela familjen gav den toppbetyg vilket aldrig händer i vanliga fall! 
 
Jag utgick från ett recept på MatHem - det är som vanligt anpassat utifrån vad vi gillar och brukar ha hemma.  
 
Ingredienser (4 port)
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 2 klyftor finhackad vitlök
  • 0,5 tsk fryst hackad chili (öka för mer sting)
  • 1-1,5 msk fryst basilika 
  • olja att steka i
  • 1 paket färsk salsiccia (ca 4 korvar eller 400 g färs)
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • 2 färska tomater, hackad i medelstora bitar / 250 g körsbärstomater, delade / 1 burk körsbärstomater
  • 1,5 dl vatten
  • 1/4 grönsaksbuljongtärning
  • salt, peppar
  • rivet citronskal 
  • pasta, gärna färsk 
  • pecorino 
Gör så här
  1. Hacka rödlök och vitlök fint. Stek försiktigt i neutral olja på medelvärme så den blir glansig men inte bränd. Du kan lägga i vitlöken lite senare då den lätt blir bränd. 
  2. Lägg i basilika och chili, stek ihop. 
  3. Lägg i salsicciafärsen. Har du korvar så ta bort skinnet och dela färsen lite innan du lägger det i stekpannan. Stek tills det är genomstekt precis som vanlig färs. 
  4. Lägg i tomatpuré, balsamvinäger, valfri tomat (endast en av dem 😊 ), vatten och grönsaksbuljong. Blanda ordentligt och låt puttra i 5-10 min. 
  5. Smaka av med lite salt och peppar. Riv lite citronskal - ta väldigt lite, smaka av innan du tar mer. Original receptet säger 0,5 citron men jag tycker hälften av det är mycket. Det är gott men smaken tar lätt över. 
  6. Koka valfri pasta.
  7. Lägg den färdiga pastan i botten av ett serveringsfat, lägg färsen ovanpå, riv pecorino över vid servering. 
Servera direkt med en enkel sallad till. 
 
Tips - Ta ett varv med pepparkvarnen över när du serverar - det ger det där lilla extra visuellt. 
Taggar: Pasta, Salsiccia;