Amerikanska chocolate chip cookies

 

Dessa kakor är galet goda och du kommer garanterat göra dessa mer än en gång. 

Receptet har jag gjort flera gånger och är baserat på en amerikansk förlaga. 
 
Ingredienser (48 cookies)
100 g rumsvarmt smör 
1,25 dl strösocker 
1,25 dl rå-/rörsocker 
3 dl mixade havregryn 
1 ägg
0,5 tsk vaniljsocker 
2,5 dl vetemjöl 
1-2 kryddmått salt
0,5 tsk bakpulver 
0,5 tsk bikarbonat 
100 g mörk choklad, grovhackad
50 g finriven mjölkchoklad 
 
Gör så här
Kör havregryn i en mixer så det blir mjöl istället för gryn. Det är inte petnoga, men det ska vara mer mjöl än gryn. 

Blanda smör, strösocker och rå-/rörsocker (har haft lite olika namn, det är mörkare och smakrikare strösocker). 
 
Rör ner ägg och vaniljsocker i blandningen. 

Blanda mjöl, havre, salt, bakpulver och bikarbonat innan du rör ner det i smeten. "Smeten" är ganska kladdig och påminner om chokladbollar i konsistensen. 

Lägg i grovhackad mörk choklad och riven mjölkchoklad. Jag väljer en riktigt bra mörk choklad: Odense bakchoklad (55%). Vad gäller mjölkchokladen tar jag vad som råkar finnas hemma, allt från gamla påskharar, rester från barnen lördagsgodis till vanlig Marabou mjölkchoklad har hamnat i dessa kakor. 

Rulla små bollar, ca 2,5 cm i diameter som du placerar på ca 5 cm avstånd på en plåt med bakplåtspapper på. Det ska fortfarande vara bollar, de "smälter" till rätt form. 

Tips - jag väger mina bollar för att de ska vara lika stora så de blir jämnt bakade i ugnen. 

Baka 10 minuter mitt i ugnen på 190°C. Låt svalna innan du börjar äta. 
 
 
 
 
Taggar: Chocolate chip cookies, Havregryn, Kakor, choklad, småkakor;

Kommentera inlägget här :