Pannacotta – den perfekta efterrätten

Efterrätt är en perfekt avslutning på en middag i goda vänners sällskap. Och vaniljpannacotta är den ultimata efterrätten!

Kan förberedas / kan varieras / enkel att göra

Detta recept ger en väldigt god vaniljpannacotta i rätt konsistens (inte för fast och inte lös). Jag tycker det är vackert att servera i små genomskinliga glas med säsongens bär.

Vaniljpannacotta med ljumna björnbär

4-6 portioner

Ingredienser

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl socker
  • 1,5 gelatinblad
  • Björnbär + råsocker (hallon blir också gott!)

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut vaniljkornen. Koka upp grädden med vaniljstång, vaniljkorn och socker.
  3. Ta av grädden från plattan. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg sedan ner dem i den varma grädden. Blanda noga – gelatinet ska smälta och fördelas i grädden.
  4. Häll upp grädden i portionsformar.
  5. Ställ in formarna i kylskåpet tills de har stelnat, gärna över natten (med plastfolie över) men det går även bra att göra på morgonen och ätas på kvällen.
  6. När det är dags att servera tar du björnbär + lite råsocker som du värmer i kastrull. Låt svalna lite innan du häller över pannacottan – serveras direkt.

Tips – dekorera med något grönt som är ätbart, tex myntablad eller basilikablad

Fråga:

Vilken är din favoritefterrätt? Även om jag älskar vaniljpannacotta och det går att variera så är jag alltid på jakt efter nya goda saker att testa.

Taggar: Dessert, Pannacotta;

Lasagne med keso istället för bechamel

 

 

Lasagne är en favorit i familjen!

Att diska ostsås-gryta är däremot inte en av mina favoritsysselsättningar… Istället för att offra mig när jag gör min familj/vänner/grannar glada med hemlagad lasagne har jag hittat på en variant av lasagne som smakar lika gott!

Lite disk blir det men eftersom jag slipper ostsås som bränt fast i grytan kan jag delegera det till diskmaskinen.

Att lasagne är perfekt att förbereda dagen innan gör dessutom vardagen 15 gånger enklare 

Ingredienser

Köttfärssås

  • 1 hackad gul lök
  • 1-2 klyftor pressad vitlök
  • 0,5 dl rött vin
  • 400-500 gram nötfärs
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 burk krossad tomat
  • 1 msk frusen hackad basilika – kan bytas ut mot 1,5 tsk torkad basilika/oregano eller liknande.
  • salt och peppar

Ostsås

  • 5 dl keso
  • 2 dl creme fraîche
  • 1 dl riven ost
  • salt och peppar

Övriga ingredienser 

  • Lasagne plattor
  • Smör till formen, att steka i
  • Riven ost, 1-3 dl

Gör så här – köttfärsås 

  1. Stek lök och vitlök på medelvärme till den är lite genomskinlig.
  2. Häll på rödvinet och låt puttra lite.
  3. Lägg i färsen och stek tills det är helt genomstekt.
  4. Lägg i tomatpurén – putta gärna undan färsen och låt den steka lite innan du blandar ihop tomat och färs.
  5. Lägg i buljongtärningen, mosa och blanda ut i färsröran.
  6. Lägg i kryddor. Experimentera gärna och prova olika varianter: basilika och oregano är mina favoriter i lasagne. Salta och peppra.
  7. Låt puttra medan du blandar ihop ostsåsen.

Blanda creme fraîche, keso och riven ost. Salta och peppra.

Smörj en ugnsfast form, börja med hälften av köttfärssåsen, lägg på en tredjedel av oströran och avsluta med ett lager lasagneplattor. Lägg på resten av köttfärssåsen, lägg på en tredjedel av oströran och avsluta med ett lager lasagneplattor. Avsluta med det sista av oströran – toppa med riven ost.

 

Ställ in i ugnen på 225 grader ca 30 min. Osten ska ha fått lite färg – du kan öka till 250 sista 5 min om du vill ha mer färg.

Servera med en grönsallad eller tomatsallad och lite riven parmesan

Taggar: Enkel mat, Keso, Lasagne;

Stugbullar - gott alternativ till scones

 

Det här är ett riktigt gott alternativ till scones, vilket mina barn av någon outgrundlig anledning inte gillar särskilt mycket. De fick även godkänt när vi delade stuga i fjällen, eller mer korrekt så gillade sju av åtta bullarna, vilket var gott betyg när det ingick 4 motvallsbarn i den panelen.

Godast nybakade men funkar förvånansvärt bra även dagen efter.

Ingredienser, ca 10 st

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl sirap
  • 3 dl (mellan)fil. Alla varianter av fil och yoghurt funkar men konsistensen kan skilja. En tunn lättfil kan du ta lite mindre av.

Så här gör du 

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt
  3. Rör ihop sirap och fil
  4. Arbeta ihop degen till en kladdig massa
  5. Rulla bullar (om du kan, det är kladdigt), eller ta skedar och klicka ut på bakplåtspapper på plåten.
  6. Doppa bullarna i rågmjöl, eller strö lite över.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 12 min

Tack Jennie A för receptet, det har blivit en favorit här hemma!

Taggar: Bröd, Stugbullar;