Kollegans kolasnittar

 
Kärt barn har många namn och denna klassiska småkaka är inget undantag - här är den döpt till Kollegans kolasnittar eftersom jag fick receptet av min kollega Irene. 
 
Receptet är busenkelt och går att snabbt att göra eftersom du skär dem i bitar efter de varit i ugnen. 
 

Kolasnittar  (ca 40 st)

Ingredienser 

  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

 

Gör så här

  1. Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap. 
  2. Blanda mjöl och bakpulver innan du tillsätter det och arbetar ihop degen. 
  3. Rulla ut degen till fingertjocka längder och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Längderna kommer smälta ut lite så lämna lite utrymme mellan. Receptet fyller 1-1,5 plåt. 
  4. Platta till längden med en gaffel för att få det klassiska mönstret. 
  5. Grädda i mitten av ugnen på svag värme, 175 grader, ca 12-15 minuter.
  6. Sega kakor ska vara ljusa, om du föredrar knäckiga kakar låter du dem få någon minut extra, men fortfarande utan att bli bruna. 
  7. Skär längderna i sneda bitar medan de ännu är varma.

 

Tips | Kakorna går utmärkt att frysa - perfekt att plocka fram till fikan då de tinar fort. 

Taggar: Kakor, Knäckkakor, Knäcksnittar, Kolasnittar, Sirapskakor, Sirapssnittar, småkakor;

Kommentera inlägget här :