Kollegans kolasnittar

 
Kärt barn har många namn och denna klassiska småkaka är inget undantag - här är den döpt till Kollegans kolasnittar eftersom jag fick receptet av min kollega Irene. 
 
Receptet är busenkelt och går att snabbt att göra eftersom du skär dem i bitar efter de varit i ugnen. 
 

Kolasnittar  (ca 40 st)

Ingredienser 

  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

 

Gör så här

  1. Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap. 
  2. Blanda mjöl och bakpulver innan du tillsätter det och arbetar ihop degen. 
  3. Rulla ut degen till fingertjocka längder och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Längderna kommer smälta ut lite så lämna lite utrymme mellan. Receptet fyller 1-1,5 plåt. 
  4. Platta till längden med en gaffel för att få det klassiska mönstret. 
  5. Grädda i mitten av ugnen på svag värme, 175 grader, ca 12-15 minuter.
  6. Sega kakor ska vara ljusa, om du föredrar knäckiga kakar låter du dem få någon minut extra, men fortfarande utan att bli bruna. 
  7. Skär längderna i sneda bitar medan de ännu är varma.

 

Tips | Kakorna går utmärkt att frysa - perfekt att plocka fram till fikan då de tinar fort. 

Taggar: Kakor, Knäckkakor, Knäcksnittar, Kolasnittar, Sirapskakor, Sirapssnittar, småkakor;

Jonnys ättiksgurka

 
Krispig ättiksgurka på en knäcke-macka med leverpastej, i en grillad högrevsburgare eller till köttbullar med potatis och brunsås. Oavsett vad du ska ha ättiksgurkan till så är detta recept galet bra. 
 
Tid
Dag 1: 30 min.
Dag 2: 30 min. 
 
Ingredienser (6-7 burkar)
3 kg Västeråsgurka
7 hg socker
70 g salt
1 påse gula senapsfrö
1 gul hackad lök
1,8 dl ättika 24% 
Dillkronor
 
Gör så här  
Tvätta gurkan innan du skivar den, lägg i ett stort kärl. 
Blanda salt och socker, häll över gurkan. Lägg på senapsfrön och hackad lök. Häll över ättikan. Rör om och lägg sedan på dillkronorna på toppen. 
Låt stå svalt till nästa dag. Du kan röra om ett par gånger, lagen kommer dra ut vatten ur gurkan och skapa vätska som täcker gurkan. 
 
Lägg gurkan i rena burkar, täck med lagen och lägg dillkronorna överst. Jag kokar locken innan jag sätter på den och vänder burken uppochner. Genom att den står på "fel håll" är jag säker på att inget syre kommer in som kan gör att gurkan möglar. 
 
Gurkan behöver stå till sig några veckor innan den är redo att ätas. Den håller länge, jag har haft 2 år gamla burkar som forfarande är lika goda. Oöppnade burkar ställer du mörkt och svalt, öppnade burkar förvaras i kylskåp. 
 
 
Tips: Ta med en burk gurka istället för blommor till grillfesten - garanterat uppskattat av de som gillar mat.  
 
Taggar: Gurka, Västeråsgurka, Ättiksgurka;

Snabb cheesecake i glas - utan ägg

 
Denna cheesecake är både snabb och enkel att göra. Du toppar den med valfri topping - på bilden är det ljuvlig rabarbercurd vilket är en nyupptäckt favorit. 
 
Ingredienser (4-6 glas)
100 g krossade digestive kex
50 g smält smör
 
200 g färskost (typ Philadelphia)
4 msk florsocker 
1 tsk vaniljsocker
2 msk citronsaft
2 dl vispgrädde
 
Valfri topping (exempel nedan) 
 
Så här gör du
Blanda de krossade kexen med det smälta smöret. Lägg i botten på ett glas och tryck ihop lite. Det ska vara ca 0,5 cm ihoptryckt. Det räcker till 4-6 glas beroende på deras storlek. Ställ kallt tills du lägger på fyllningen. 
 
Blanda ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och citronsaft. 
Vispa grädden och rör sedan försiktigt ned den i ostblandningen. 
Fördela fyllningen i glasen ovanpå kexbotten. Låt stå kallt tills servering. Beroende på vilken topping du har kan du lägga på den direkt eller när du serverar. 
 
Topping
Receptet på den gudomliga rabarbercurden utan ägg hittar du rabarbercurd
Färska bär funkar till allt! Mitt favoritbär är hallon. Frysta bär värmer du upp med lite råsocker (strösocker funkar också) och eventuellt en skvätt vatten. 
En klick sylt funkar också men ta lite mindre då det är sötare än bär eller curd. 
 
Tips - om du ska ha fest kan du förbereda detta i god tid innan och är ni många kan du utan att skämmas ha små portioner. Ovanstående räcker utan problem till 8 mindre portioner. 
 
Taggar: Cheesecake, Dessert, Färskost, Rabarber, Äggfritt;