Jordgubbstårta deluxe - himmelskt god

 
 

Jordgubbar är sommar för mig och här är den ultimata jordgubbstårtan. Den är sanslöst god och dessutom vacker att se på – en perfekt kombination!

Tårtan är lika enkel att göra som en vanlig tårta. Tårtbotten kan du göra dagen innan, lägg ihop på morgonen, dekorera strax innan. Den passar perfekt till ALLT så snart det finns färska jordgubbar. För mig är den ett måste på både Sveriges nationaldag och till midsommar! 

Tårtan blir högre än en vanlig så den räcker till lika många som en vanlig tårta.

Njut!

/Puk

Ingredienser botten 

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver

Ingredienser fyllning

  • 4 dl vispgrädde
  • (en knivsudd bakpulver)
  • 175 g färskost typ Philadelphia
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 500 g jordgubbar i småbitar
  • (marsánpulver)

Botten

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en liten springform, ca 20 cm, med höga kanter av bakplåtspapper. Smörj botten och kanter med smör och ströa med ströbröd.

Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i 5 minuter på hösta hastighet.

Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i smeten.

Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Känn med en sticka,  kakan ska vara helt torr. Låt svalna innan du tar loss kanten. Kakan ska helst vara helt kall innan du delar den i tre lager. Det gör inget om lagren blir lite sneda, det syns inte när du lagt ihop den.

Fyllning
Vispa grädden hårt i en bunke. Lägg i en knivsudd bakpulver (ca ett kryddmått) så kan du vispa grädden hårt utan att den blir smör.

Vispa färskosten med florsocker, tillsätt vaniljsockret.

Vänd ner färskostblandningen i grädden. Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått. Rör om tills allt är jämnt blandat. Om blandning blir för lös i konsistensen kan du tillsätta lite marsanpulver så blir den fastare (efter en stund, så var inte för generös).

Lägg tjockaste lagret av tårtbotten på ett fat. Lägg på ett lager fyllning. Upprepa med alla tre tårtbottnar. Sista fyllningen brer du på kanterna så kakan är helt täckt.

[Tårtan på bilden har fyra lager och vanlig grädde med lite vaniljsocker i på kanterna.]

Avsluta med att dekorera med jordgubbar.

Taggar: Färskost, Jordgubbar, Jordgubbstårta, Midsommar;

Kommentera inlägget här :